Artykuly spozywcze line

Artykuły spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu programowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sprawie, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

Wpływów na to, w który system zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest wielu, i jednym z nich stanowi częste przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje zatem mechanizm, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego rodzaju przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zbudowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub przystosowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z szerszej folii, tym bardziej trwały), powinny mieć atesty spożywcze i realizować wymogi PZH. Folia PA/PE wyróżnia się dużą wytrzymałością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką jakością (stworzona z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, lecz również produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego towaru (nie zmieniają smaku i stylu, nie dodają mu bliskich marek), niektóre przyznają się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to miła forma na przeszkoda marnotrawstwa. Tymże bardziej, że pakowanie próżniowe można korzystać także w gospodarstwach domowych.